Generel information

Speciallægeuddannelsen i psykiatri varer 5 år og består af en 1-årig introduktionsstiling (I-stilling) og en 4-årig hoveduddannelsesstilling (H-stilling).

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du finde yderlige information om speciallægeuddannelsen:

Om Speciallægeuddannelsen

Vejledninger vedr. speciallægeuddannelsen

Danmark er opdelt i tre uddannelsesregioner, som hver har et sekretariat for de respektive speciallægeuddannelser:

Sekretariatet for lægelig videreuddannelse Øst (Region Sjælland og Region Hovedstaden):
http://www.laegeuddannelsen.dk/

Sekretariatet for lægelig videreuddannelse Syd (Region Syddanmark):
http://www.videreuddannelsen-syd.dk

Sekretariatet for lægelig videreuddannelse Nord (Region Midtjylland og Region Nordjylland):
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/

Målbeskrivelse

Dansk Psykiatrisk Selskab udarbejder målbeskrivelse for, hvilke kompetencer, der skal opnås under speciallægeuddannelsen. Sundhedsstyrelsen godkender målbeskrivelsen, der kan findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Der er netop udarbejdet en ny målbeskrivelse gældende for læger, der påbegynder uddannelsesforløb I- og H stillinger fra d.1. september 2016:

Målbeskrivelser i speciallægeuddannelsen – Psykiatri

Den nye målbeskrivelse 2016:

Målbeskrivelsen tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens krav til udformning af målbeskrivelser for de lægelige specialer. Det har været ønsket at lave en målbeskrivelse, der er mere nøjagtig i beskrivelsen af de kompetencer den uddannelsessøgende læge forventes at opnå under uddannelsen. I udarbejdelsen af den enkelte kompetence har videreuddannelsesudvalget været i kontakt med eksperter inden for de enkelte områder, som har peget på, hvad minimumskravene til speciallægeuddannelsen i psykiatri må være.

Der er desuden med den nye beskrivelse et større fokus på læringstrategier og en styrkelse dels af kompetencevurderingen dels af de uddannelsessøgendes mulighed for at opnå den såkaldte “bedside” undervisning. Eller som det hedder I målbeskrivelsen: Struktureret klinisk observation.

Der er indført minimumskrav til hvor mange gange en uddannelsessøgende læge har krav på / forventes at deltage i bedside undervisning, og derudover er der udarbejdet ti kompetencevurderingsskemaer som skal støtte både vejleder og uddannelsessøgende i processen med kompetencevurdering.

Vejleder kan altså forlange flere observationer, hvis kompetencen ikke er opnået, og den uddannelsessøgende læge får mulighed for at stille krav til uddannelse i afdelingerne. Ligeledes er der minimumskrav til andre kompetencevurderinger såsom journalaudits, men såfremt det vurderes sufficient, kan den uddannelsessøgende opnå flere kompetencer samtidigt.

Dokumentationsdelen skal overgå til elektronisk dokumentation på Uddannelseslæge.dk, hvilket sker i oktober 2016.

Find nedenfor de 10 kompetencekort samt SKOR kompetencekort:

SKOR Selvmords-og voldsrisiko
SKOR Patientsamtalen
SKOR Psykiatrilov tvang
Kompetencekort 1
Kompetencekort 2
Kompetencekort 3
Kompetencekort 4
Kompetencekort 5
Kompetencekort 6
Kompetencekort 7
Kompetencekort 8
Kompetencekort 9
Kompetencekort 10

Kompetencekortene kan også findes på Uddannelseslæge.dk

Kompetencekortene findes således ikke på Sundhedsstyrelsens hjemmeside men vil fremgå under de enkelte kompetencer i den elektroniske logbog. Det er den uddannelsessøgende læges ansvar at have kompetencekortene printet ud og tilgængelige.

Overgang til ny målbeskrivelse

Målbeskrivelsen er gældende for uddannelsesforløb opslået til besættelse pr. 1. september 2016 eller herefter.

Igangværende uddannelsesforløb kan færdiggøres efter den tidligere målbeskrivelse fra 2011, eller man kan vælge at overgå til den nye målbeskrivelse, og derved få mulighed for at få godkendt kompetencer elektronisk i Uddannelseslæge.dk.

Introduktionsstillinger efter nuværende og tidligere målbeskrivelse giver på lige fod adgang til at søge hoveduddannelsesstilling.

Kompetencevurdering

DPS følger Sundhedsstyrelsens kompetencevurdering efter de 7 syv lægeroller. I målbeskrivelsen beskrievs forskellige metoder at vurdere komptencer på. Læse mere på Sundhedsstyreklsens hjememside:

Kompetencevurdering

Inspektorordningen

Ordningen har til formål at bidrage til kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af den lægelige videreuddannelse på uddannelsesafdelingerne. Uddannelsesgivende afdelinger besøges hvert 4. år, og hyppigere på anmodning og bekymring for uddannelsens kvalitet.

Besøget foretages af minimum to inspektorer, og gerne også en junior inspektor, som gennemfører interviews med relevante faggrupper, så som uddannelseslæger, speciallæger, ledelse og udvalgte tværfaglige kollegaer. Inspektorerne går besøg i anden videreuddannelsesregion end de selv er ansat.

Man forpligter sig som udgangspunkt til at varetage 2 besøg om året, og det anbefales fra sundhedsstyrelsen at man bliver i ordningen over en årrække for at sikre kontinuitet.

Man honoreres af sin regionale arbejdsgiver, hvor man får fri med løn. Omkostning i forbindelse med besøget afholdes af inspektorordningen i regi af Sundhedsstyrelsen.

Inden besøget udarbejder uddannelsesafdelingen på forhånd en selvevalueringsrapport. Uddannelsesmæssige procedurer og rutiner analyseres af inspektorerne og der udarbejdes en rapport med forslag til indsatsområder. Der kommer i den forbindelse en anbefaling om enten rutinemæssigt besøg hver 4. år eller tidligere genbesøg. Ved en kritiske rapport skal afdelingen udarbejde en handleplan, og Sundhedsstyrelsen samt det Regional Råd for Lægelig Videreuddannelse adviseres. Kritiske inspektorevalueringer kan i sidste ende få konsekvenser for afdelingens tilladelse til at have uddannelseslæger.

Det er Videreuddannelsesudvalget, som indstiller nye inspektorer og juniorinspektorer på vegne af DPS. Ved interesse for at blive inspektor sendes kort motiveret ansøgning, max 1 side, og kort fokuseret CV til inspektor-koordinator:

Ida Liebe Felsted mailto:idaliebefelsted@gmail.com

Som kommende inspektor lægges der vægt på erfaring med uddannelsesarbejdet og at man har tilknytning til uddannelsesafdeling inden for de seneste 2 år. Er du i tvivl om du kan komme i betragtning eller har spørgsmål så tøv ikke med at skrive.

For junior inspektorer forventes ikke erfaring med uddannelsesarbejde.

Når man er indstillet, skal man tilmeldes inspektorkurset, som er en forudsætning inden første besøg. Tilmelding med oplysning om navn, ansættelsessted og e-mailadresse sendes til uddannelse@sst.dk

Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: Inspektorordning

Uddannelsesansvarlige overlæger

Se dem her (opdateret 17.03.2025)

Kontaktperson: helen.gerdrup.nielsen@regionh.dk