Månedens artikel november 2024
Automatisk afkodning af ansigtsmimik hos antipsykotika-naïve patienter med psykose er relateret til psykopatologi og behandlingsrespons
Original title: Using computer vision of facial expressions to assess symptom domains and treatment response in antipsychotic-naïve patients with first-episode psychosis.
Nyt studie udforsker muligheden for at benytte et avanceret computersystem (computer vision) til automatisk afkodning af ansigtsudtryk og mimik hos patienter med psykose og skizofreni. Studiet viser, at den automatiske afkodede ansigtsmimik er relateret til symptomer og effekten af behandlingen hos patienter med første-episode psykose. Resultaterne understreger den kliniske relevans af ansigtsmimik og motiverer yderligere undersøgelser af hvordan automatisk og ´objektiv´evaluering af ansigtsmimik kan bidrage til konventionel klinisk vurdering af psykopatologi hos patienter med psykose.
Læs hele artiklen her
Månedens artikel oktober 2024
Personer med psykotiske lidelser har haft øget risiko for at blive indlagt og dø af luftvejsinfektioner i løbet af COVID-19 pandemien ift. baggrundsbefolkningen – særligt under perioder med sygdomsforværring hvor behandling med antipsykotika var nødvendigt.
Original titel: Antipsychotic exposure and infection risk in people with schizophrenia spectrum disorders during the COVID-19 pandemic: a Danish nationwide registry study
Tidligt under COVID-19 pandemien blev personer med svær psykisk lidelse – herunder psykotiske lidelser – identificeret som potentielt havende høj risiko for alvorlige forløb med COVID-19. Længe har det dog været diskuteret, om behandlingsperioder hvor antipsykotisk medicin var nødvendigt, yderligere påvirker denne risiko – og særligt om behandling med Clozapin var forsvarligt under en pandemi, grundet Clozapins immunmodulerende effekter? Et nyt dansk registerstudie har kommet svaret nærmere.
Læs hele artiklen her
Månedens artikel september 2024
Patienter med moderat til svær depression har lavere funktionsevne end raske kontroller – også i perioder med remission
Studiet er en systematisk gennemgang og metaanalyse, der undersøgte global funktion hos patienter med moderat til svær depression (MDD) i fuld og delvis remission sammenlignet med raske kontrolpersoner (HC), samt potentielt modererende virkninger af sociodemografiske og kliniske faktorer. Toogfyrre studier blev inkluderet, omfattende i alt 17999 patienter med MDD og 35550 HC. Resultaterne viste at patienter med MDD i delvis eller fuld remission har markant lavere funktionsevne end HC, på trods af ikke at være i en aktuel episode af moderat til svær depression. Mandligt køn var forbundet med mere nedsat funktionsevne. Grundet begrænset rapportering af yderligere sociodemografiske og kliniske faktorer blandt de inkluderede studier, var yderligere robuste analyser vedrørende den potentielt modererende eTekt af andre faktorer ikke mulige. De forskellige skalaer, anvendt i de inkluderede undersøgelser, understreger behovet for konsensus om en gylden standard for måling af funktionsevne.
Læs hele artiklen her
Månedens artikel juni 2024
Svære psykiske lidelser har øget risiko for multisygdom
Baggrund: Det er velkendt, at personer med svære psykiske lidelser såsom skizofrenispektrumlidelser og bipolar affektiv sindslidelse har reduceret levetid sammenlignet med baggrundsbefolkningen. Begrebet multisygdom omfatter forekomst af flere samtidige kroniske sygdomme og er oftest anvendt indenfor somatiske lidelser. Forekomsten af somatisk og psykisk multisygdom iblandt personer med svære psykiske lidelser har ikke været systematisk opgjort, men den kan bidrage til en øget forståelse af patienternes samlede sygdomsbyrde. Formålet med dette studie var at estimere den absolutte prævalens af både somatisk og psykisk multisygdom iblandt personer med svære psykiske lidelser og at sammenligne oddsene for at have somatisk multisygdom sammenlignet med personer uden svære psykiske lidelser.
Læs hele artiklen her
Månedens artikel maj 2024
Er fødselsdepression genetisk forskellig fra depression opstået på andre tidspunkter?
Et case-kontrol studie, der anvendte både genetiske data og registerdata, indikerer, at der ikke er klare beviser for distinkte genetiske forskelle mellem kvinder med depression, der opstår efter en fødsel sammenlignet med andre tidspunkter.
Læs hele artiklen her
Månedens artikel april 2024
Forhøjet niveau af oxidativt stress-genereret DNA og RNA skade hos unge patienter nydiagnosticeret med bipolar lidelse og deres uafficerede slægtninge.
Det igangværende “Bipolar Illness Onset study” fandt forhøjet niveau af oxidativt stress-genereret skade på DNA og RNA ved baseline hos 133 unge patienter mellem 15 og 25 år nydiagnosticeret med bipolar lidelse og 57 af deres unge uafficerede førstegradsslægtninge sammenlignet med 83 unge raske kontrolpersoner. Der var ingen forskelle mellem patienter og slægtninge, hvilket kunne understøtte at oxidativt nukleosid skade er en trait markør for bipolar lidelse associeret med familiær risiko.
Læs hele artiklen her
Månedens artikel marts 2024
Forskere finder mulig forklaring på den forsinkede effekt af SSRI-præparater.
I et randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbelt-bindet forsøg med 32 raske forsøgspersoner fandt forskerne en sammenhæng mellem varigheden af escitalopram-indtag og synapsetætheden i hjernen.
Læs hele artiklen her
Månedens artikel februar 2024
Længerevarende mentaliseringsbaseret terapi er ikke nødvendigvis bedre end korterevarende mentaliseringsbaseret terapi til ambulante patienter med borderline personlighedsforstyrrelse.
Borderline personlighedsforstyrrelse er en psykisk lidelse, som historisk har været behandlet med længerevarende psykoterapi. Men evidensen for den optimale længde af psykoterapi til BPF-patienter er sparsom. Et nyt randomiseret klinisk forsøg fandt ingen forskel i effekt mellem korterevarende (5 måneder) versus længerevarende (14 måneder) mentaliseringsbaseret terapi til ambulante patienter med borderline personlighedsforstyrrelse.
Læs hele artiklen her